Nybakat bröd och kokosmajonnäs

 
Idag tog jag en rensning i skafferiet från lite kladdar av olika sorters mjöler. Jag bakade brödet efter receptet som jag bakade förra gången, Bovete- och majsbrödet. Men denna gången blev det enkel sats och jag hade 350 gram av lite bovete, majsmjöl, rismjöl och mandelmjöl.. Inte en susning om det blev gott har inte smakat ännu.. sedan hade jag det i form denna gången och de blev det att den skulle stå inne i två timmar för att nå innetemperatur på 96 grader. Hoppas det blir lika gott som sist. Sedan har jag även testat på och göra Majonnäs på kokosolja.. den blev helt klart godare än med kallpressad rapsolja. Men jag är inte helt hundra nöjd.. tänkte se om man kan testa och göra det på varmpressad kokosolja som skall vara lukt och smakfri men ändå vara hälsosam.. om jag läst rätt men skall googla detta lite mer.. kokosolja är ju ett stabilt fett så att ånga av smaken kanske inte är så farligt..? det tillsätts inte några kemikalier. Och vi är ju inte dem som balja Majo varje dag precis, så vilket fall så kanske den blir betydligt bättre än den köpta.. yes jag skall testa och googla mig fram något.. här kommer receptet jag körde efter denna gången ialle fall. (lite för mycket citron för min smak)
 
Majonnäs:
 
1 ägg
ca 1 msk citron juice
ca 1 tsk dijonsenap
ca 2,5 dl kokosolja
salt och vitpeppar efter smak
 
Allt skall hålla rumstemperatur. sätt oljan i ljummet/varmt vattenbad i diskhon, det smälter snabbt och på låg värme. Sedan får det inte vara för varmt heller. Vispa först ägg med citron och dijonsenap. Droppa sedan i oljan. Jag körde med elvisp denna gången.. puuh lilla bettan fick jobba idag! tog lite längre tid än med stavmixern.. så het blev hon allt min lilla elvisp! Sedan in i kylen.. Jag har läst på lite olika forum.. om man har i äggvitan så skall den in stelna i kylen..som kokosolja gör annars..så vi får se.. testa den imon på frukostägget kanske och se om han blev stenhård eller ej.
 
Mat och annat gott | | Kommentera |
Upp